Sokkal kényelmesebb megoldás, ha a boltok polcairól levesszük a kész szörpöt, viszont a házi készítésű változat sokkal finomabb és valószínűleg egészségesebb is. A cukrot ugyan ez sem nélkülözi, de a mesterséges adalékok biztosan kimaradnak belőle.


Hozzávalók:

20-30 db bodzavirág
4 kg cukor
6l víz
5 egész citrom (felkarikázva)
10 dkg citromsav
1 kk nátriumbenzonát

Elkészítése:

5 liter vizet felforralok 3,5 kg cukorral.
A maradék 0,5 kg cukrot karamellizálom, majd az égetett cukorra ráöntök 1 liter vizet (óvatosan, mert fröcskölhet), ezt addig forralom, míg a cukor felolvad a vízben.
Ezután a kétféle cukros szirupot egyben is összeforralom.
Amikor kihűlt, beleteszem a többi hozzávalót (a virágot nem mosom meg).
4-5 napig érlelem, néha megkeverem, végül leszűröm és üvegekbe töltöm.

Recept és fotó:
Farszkyné Ficzere Szilvia